Derfor skal du have høns i haven

 

At holde høns kræver ikke meget. De skal have lidt plads at gå på, en smule hønsefoder, og ellers klukker de glade rundt for sig selv. Til gengæld er fordelene mange. Når du først har fået høns, får du svært ved at slippe dem igen. 

Frisk mad på bordet

Livet med dyr er fyldt med faste morgenritualer. Hunden skal ud at gå, hestene skal fodres, men med høns, er morgenritualet måske ikke så surt endda. Du skal nemlig ud for at tjekke, om der ligger dugfriske æg i dit hønsehus. 

Alt afhængigt af racen, kan en høne lægge mellem 150 og 300 æg hvert år. 

Derudover er der selvfølgelig også selve kødet. Det kræver naturligvis, at du kan få dig selv til at lægge hovedet på blokken og slå øksen i. Det er et blodbad, men præmien er den bedste hønsesteg, du kan forestille dig. 

Her får du kød helt fri for vand, der er pumpet ind. 

Havepleje

Mange mennesker vælger at bygge et hønsebur til de små dyr. Det holder blandt andet ræven ude, og gør det nemmere at fange dem ind og aftenen. Men har du en have stor nok til at lade dyrene rende rundt i, skal du ikke tøve. 

Høns er nemlig en gave for haven. Døjer man med dræbersnegle, ser man hurtigt, hvor hurtigt hønsene skal få labbet dem i sig. 

Døjer du ikke med snegle, kan du vælge hønsene for deres evne til at producere gødning til havens blomster. Gem hønselortet og bland det med lidt muldjord inden du strøer det. 

Livsglæde

Til sidst bør det nævnes, at bare det at have høns klukkende rundt i haven ofte er forbundet med stor glæde for mange mennesker. Det kan være helt meditativt at se og lytte på dem.