Det koster et nyt tag

Går du med drømme om et nyt tag? Så har du sikkert flere gange overvejet, hvor meget det kommer til at koste. Et nyt tag er en investering, som man som familie helt sikkert kommer til at mærke, men det er også en investering, der er propfyldt med fordele – især økonomiske. Et nyt tag kan bl.a. øge husets værdi med helt op til selve udgiftens størrelse – og så kan man også regne med en betydelig besparelse på husets varmeudgifter i mange år fremover.

Men hvad koster et nyt tag egentlig i kroner og ører? Ligesom med andre store investeringer som f.eks. bilkøb og huskøb, så er der nogle forudsætninger, der skal være på plads, før man overhovedet kan begynde at svare på det spørgsmål. Der er bl.a. nogle basale parametre, der skal være styr på først:

Hvor stort er tagarealet?

Når man skal finde frem til prisen på et nyt tag, skal man i første omgang kende tagets størrelse. Prisen bliver nemlig udregnet i kvadratmeter, og det betyder, at jo større et tag, der er tale om, jo mere koster taget også.

Hvilken stand er undertaget i?

Undertaget har generelt en ret stor betydning for taget, da det kan siges at være ”husets regnfrakke”. I første omgang skal der altså være et undertag til stedet, og hvis det er til stede, skal det selvfølgelig også være en god stand. Ellers kan det forringe det nye tags levetid væsentligt. Hvis undertaget slet ikke er til stede eller er i dårlig stand, vil der altså forekomme en merudgift til det nye tag.

Hvilken tagtype er der tale om?

Der findes et hav af forskellige tagtyper – lige fra teglstenstag i den dyre ende til betontag og tagpap i den billigere ende. Prisen varierer en del fra tagtype til tagtype, og her varierer kvaliteten og æstetikken også en del. Derudover skal det også nævnes, at man ikke altså bare frit kan vælge tagtype. Det er nemlig huset, der bestemmer, hvilke tagtyper, der egner sig til det. Der er altså ikke én tagtype, der kan siges at være det objektivt bedste valg til ethvert tag.

Udover tagets størrelse, standen på undertaget og tagtype, er der også nogle andre faktorer, der spiller ind på prisen. Vi taler her om tid og sted.

Hvor skal taget lægges?
Danmark er et lille land, men der er på flere punkter langt fra øst til vest, bl.a. håndværkerpriserne, som generelt er dyrere øst for Storebælt samt i de store byer i stedet for på landet. Det er altså også husets beliggenhed, der spiller ind på prisen på et nyt tag.

Hvornår skal taget lægges?

Det er heller ikke lige meget, hvornår taget skal lægges. I højsæsonen spiller de almindelige markedskræfter ind, og det betyder, at priserne stiger med en stigende efterspørgsel. Det kan derfor være en del dyrere at få lagt taget i højsæsonen frem for f.eks. om vinteren, hvor håndværkernes ordrebøger generelt er mindre fyldte.

Vil du gerne have en mere konkret nyt tag pris? Prøv Jysk Tagkompagnis tagberegner og få en bedre idé om, hvor meget et nyt tag til lige netop dit hus kommer til at koste.