Kan en have være helt vedligeholdelsesfri?

Tidens havetrends synes at bestå at to ret forskellige retninger, der dog begge stræber efter at begrænse havearbejdet. I den ene grøft findes den vilde have, hvor man giver naturen plads og ikke er overpertentlig med græsslåmaskine, grensaks og bladrive. På den anden side af hækken findes de små terrassehaver, hvor sten og fliser dominerer, og den meste af ens tid tilbringes i en stol eller ved grillen. Hvad du foretrækker, er i høj grad et spørgsmål om personlighed.

Begge havetyper kræver arbejde

Før du opnår din idealhave, skal der ofte lægges lidt arbejde i den. Har du en stor have med en masse forskellige stauder, kan det være nødvendigt at gennemgå dem for at se, om nogle skal sløjfes eller flyttes. Det samme kan være tilfældet med træer, der kan være blevet for store eller usunde, så enten fældning eller udtynding af grene kan være nødvendig. Er du i tvivl, skal du alliere dig med en fagmand, der har forstand på sagerne. Find gerne en i din lokalavis, for eksempel fra Herning (https://herning-netavis.dk/). Professionel hjælp er især at anbefale ved større eller ligefrem farlige opgaver. Hvert år ender mangt en amatør på skadestuen efter uheld med for eksempel en motorsav eller hækkeklipper. Eller hos fysioterapeuten efter flere timers slæben rundt på fliser. Tænk dig godt om og tag hensyn til din fysiske form.

Hvilken type er du?

Mange tror, at haven med mange planter, træer med mere kræver mere vedligehold end ”stenhaven”. Men fliser kan blive grimme og trænge til en omgang med højtryksspuleren. Og de fleste stenbede vil med tiden blive grosted for ukrudt. Vælger du den vilde have, er kan du se stort på betegnelsen ”ukrudt”. Spørgsmålet er, om du kan leve med, hvad nogle vil betegne som ”uorden”. Mange danskere er nemlig vokset op med en kortklippet plæne og bar jord omkring stauderne.