Sådan kommer du husmår til livs

Det er ikke kun rotter og mus, du skal være bange for at få besøg af på loftet. Det er i høj grad også mår. En husmår kan nemlig gøre stor skade, når den flytter ind på loftet – og så er den også kendt for at være en meget støjende gæst, især i de tidligere morgentimer, hvor resten af husets beboere sover. Husmåren er altså ikke en velkommen gæst. I denne artikel har vi fokus på, hvordan du kan komme mår på loftet til livs.

Luk alle huller

En husmår kommer nemt ind i huset – endda gennem meget små huller. Det er derfor i første omgang altid en god idé at finde og lukke alle huller, som en mår kunne bruge som indgang til hjemmet (dog først når måren og dens unger er ude). Indgangshullerne befinder sig ofte ved en vindskede, langs tagrygningen eller ved en kvist. De kan også komme ind, hvis der er en tagsten, der sidder skævt eller der mangler et trådgitter i en ventilationskanal. Gennemgå huset i sømmene og luk alle huller. Hvis måren ikke kan komme ind, kan den heller ikke bygge redde på dit loft.

Irritér husmåren med lugte

Der er flere lugte, som husmåren ikke bryder sig om – og det kan du bruge til din fordel. En husmår bryder sig ikke om stærkt lugtende stoffer som naftalin, paradiklorbenzol eller hjortetakolie. Du kan med fordel stille disse stoffer i skåle eller hænge dem i gazeposer på loftet. Det skal dog siges, at en husmår godt kan vænne sig til lugten – og samtidig skal du også kunne leve med dem.

Brug en fælde

En mere radikal løsning er at fange måren i en fælde. Det er en god idé at stille fælden op udendørs, gerne ved et buskads eller langs en hæk – og med almindelige hønseæg med hul i som lokkemad. Når du har fanget en mår, er der primært to ting, du kan gøre. 1) Du kan køre måren til dyrlægen og få den aflivet. Det skal du dog selv betale for. 2) Du kan køre måren meget langt væk og slippe den løs igen. Det skal være langt væk, da måren ellers kan finde tilbage igen.

Bekæmp med lyd

Det er ikke alle bekæmpelsesmetoder, der er lige effektive, når det handler om at slippe af med uønskede husmår. Vi har dog fundet én metode, som er yderst effektiv – og den kommer helt uden gener. Der er her tale om Gnaversirenen, som ved hjælp af ultralyd kan komme mår på loftet til livs. Lyden stresser måren og sender den på flugt væk fra dit hus – og den kommer heller ikke tilbage. Lyden irriterer hverken mennesker eller almindelige kæledyr som hund og kat, så der er heller ingen ulemper ved denne bekæmpelsesmetode.