Træflis holder ukrudtet væk længere

Når foråret er på vej, begynder alle de skønne forberedelser til haven også.
Du kan så småt begynde at forkultivere de frø du gerne vil have allermest ud af, samt planlægge hvordan haven skal se ud i år.

En trend gennem de sidste par år har været at indrette haven med krukker. Ved at stille krukker rundt omkring i forskellige højder, eller i grupper på jorden kan man hurtigt skabe en helt ny stil.

 

Som de fleste andre haveejere er du nok ikke glad for ukrudt, og her er træflisen din ven.

Mange typer flis

Udvalget af flis er stort, og du kan få mange forskellige typer. Tænker du mest på det æstetiske i din have, så er barkflis et godt valg, da den mørke dæmpede tone ligger en smuk bund i dine bede og potter.

Er du mere praktisk anlagt, og vil du gerne have en langvarig ukrudshæmmer, så er det træflis, du skal vælge.

Træflisen nedbrydes nemlig meget langsommere end barkflis.

Du kan selvfølgelig også vælge kakao flis eller den lidt grovere skovflis.

Lug bedene godt igennem inden

Uanset hvilken type flis du vælger at bruge, er den ukrudtshæmmende. Spred blot flisen ud i et lag på ca. 10 cm.

Flisen kan ikke stoppe flerårigt ukrudt i at vokse fra neden, så derfor skal du altid sørge for at luge bedet godt igennem inden. Så helt slipper du altså ikke for havearbejdet.

Flisen vil dog stadig have den store fordel at ukrudtet får en noget længere rod, da den vokser helt op til det øverste jordlag inden den begynder at spire, og derfor vil det stadig være noget nemmere at trække ukrudt op der er vokset i flis

Brug en smule ekstra kvælstof

Inden du lægger flis ud på dine bede, vil de have godt af lidt ekstra gødning. Din flis vil altid forbruge en del af jordens kvælstof til egen omsætning, og alt efter hvilke planter du har i bedet, vil de komme til at mange kvælstoffet, og væksten hæmmes.

Ofte ses det at træer og buske trives noget bedre i flis end f.eks. stauder, men med lidt gødning kan du bruge flis stort set alle steder.

Skulle du have glemt det, eller skal der blot et enkelt lag flis på toppen af det fra sidste år, så kan du også sprede gødning oven på flisen.

 

Bruger du flis som et underlag på gangstier er det ikke nødvendigt med ekstra gødning.